10 amino asitlerin iyi sağlık için inanılmaz faydaları
Amino asitler vücut için son derece gereklidir. Vücut onları saklamadığından, günlük veya düzenli olarak herhangi bir şekilde tüketilmeleri gerekir. Bu amino asitler, gerekli ve gerekli olmayan amino asitler olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Essential amino asitler, vücudumuz tarafından gıda kaynakları yoluyla türetilen bileşiklerdir.
Kaynak: Shape.com, esassız olmayan amino asitler, özellikle karaciğerde belirli gıda kaynakları aracılığıyla üretilebilir.
Amino asitlerin ne yaptığını merak ediyorsanız, aşağıda okumalısınız.
Amino asitler nelerdir?
Amino asitler, çeşitli gıda kaynaklarında bulunan protein yapı taşlarıdır. Ek formda da mevcuttur.
Amino asit takviyeleri çoğunlukla sporcular tarafından alınsa da, bu enzim üretme eğiliminde oldukları için herkese fayda sağlayabilir.
Amino asitlerin sağlık yararları:
Kas büyümesini arttırmak, yorgunluğu önlemek, yağ kaybını arttırmak, iltihaplanmayı azaltmak, saç sağlığını teşvik etmek, bilişsel işlevi arttırmak, yaşlanma işaretlerini geciktirmek ve diğerleri gibi birkaç amino asit faydası vardır.
1. Kas büyümesini artırır:
Günlük amino asit takviyeleri kullanan insanlar kas büyümeleri üzerinde olumlu bir etki görürler. Lösin ve diğer iki BCAA, egzersiz sırasında proteini uyarırken birbirine bağlanır. Çalışmalar ayrıca amino asit takviyelerinin zayıf vücut alanlarının kas büyümesini arttırdığına dikkat çekmiştir.
2. Ağrılı kasları azaltır:
Çalışmalar, amino asitlerin fiziksel bir aktiviteden sonra ağrılı kasları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Vücut doğal olarak egzersiz yaptıktan sonra, özellikle yeni bir egzersiz rutininden sonra ağrıyor. Amino asitlerin kas hasarını azalttığı ve gecikmiş başlangıçlı kas ağrısının şiddetini azalttığı bilinmektedir.
3. Egzersiz yorgunluğunu azaltır:
Fiziksel aktiviteler yaparken, vücudun yenilenmesi için gereken enerjiyi serbest bırakma eğilimindeyiz. Vücudumuz glikojen salıverse, kolayca yorulma eğilimindeyiz. Ancak, çalışmalar günde amino asit almanın vücudumuzun glikojeni daha iyi depolamasına izin verebileceğini ve böylece dayanıklılık seviyemizi artırabileceğini öğrendi.
4. Kas atıklarını önler:
Amino asitler kullanmak kas atıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Kas proteinleri sürekli olarak parçalanır ve sentezlenir. Kas proteininin parçalanmasını önlemek için amino asit takviyeleri kullanılarak onaylanmış birkaç çalışma vardır.
5. Karaciğer hastalığını iyileştirir:
Amino asitlerin kullanımı, karaciğerin düzgün çalışmayı durdurduğu siroz hastalığını iyileştirebilir. Sirozdan muzdarip insanların% 50’sinin beyin fonksiyonu kaybı olan hepatik ensefalopati geliştirdiği belirtilmektedir. Çalışmalar, amino asit almanın karaciğer hastalığına veya karaciğer kanserine karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.
9. Enflamasyonu önler:
Amino asitler kas iltihabı ve eklemleri azaltabilir. Bu nedenle, eklem ağrısı, karaciğer hastalıkları, diyabet ve diğer durumlarla ilgili iltihabı önlemek için yeterli amino asit takviyesine sahip olmalısınız.
10. Saç büyümesini teşvik edin:
Arginin, sistein, metiyonin ve lizin dahil olmak üzere saç büyümesi için faydalı olabilecek birkaç amino asit vardır. Temel bir saç proteini olan keratin üreterek saça fayda sağlarlar. Bu amino asitler ayrıca saç büyümesini teşvik ederken saç foliküllerine oksijen vermek için gereken kırmızı kan hücrelerini de arttırır.
Amino Asitler Gıdalar:
Aşağıdakiler en çok amino asit içeren birkaç gıda grubudur:
Kaynak: hrlsupplements.com1. hayvan proteinleri:
Bunlar aynı zamanda sağlıklı proteinler olarak da bilinir. Domuz eti, tavuk, yumurta, sığır eti ve hindi içerir. Ancak yağsız etlerin olması tavsiye edilir. Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri gibi amino asitler içeren diğer yiyecekler.
2. Deniz ürünleri:
Deniz ürünleri, sadece amino asitler değil, omega-3 yağ asitleri içeren ton balığı, somon ve halibut gibi balıkları içerir.
3. Fındık, baklagiller ve tohumlar:
Fındık, baklagiller ve tohumlar, belirli bir gıda tüm esansiyel amino asitleri içermediğinden eksik proteinler olarak kabul edilir. Ancak üçünün de bir kombinasyonu fayda sağlayabilir. Bu yiyeceklerden çok azı siyah fasulye, pinto fasulye, ceviz, badem ve nohut içerir.
4. Kepekli Tahıllar:
Kinoa gibi kepekli tahıllar tüm önemli amino asitleri içerir. Böylece, tam bir protein yapar. Beyaz ekmek, tahıl makarna ve pirinç gibi tam tahıllar içeren başka yiyecekler de vardır.
Doktor veya beslenme uzmanına danıştıktan sonra bu yiyecekleri günlük diyetinize ve peynir altı suyu proteinine dahil edebilirsiniz.
İpuçları:
Bazı gıda alerjilerinden muzdaripseniz, az sayıda amino asit takviyesi almak yan etkilere neden olabilir. Örneğin, peynir altı suyu gibi protein ürünleri alerjileri tetikleyebilirken, soya amino asit takviyeleri soya alerjilerinden muzdarip olanlar için uygun olmayabilir.
Bir sağlık uzmanına danışın. Yan etkilere neden olmayan bir amino asit takviyesi önerebilirler ve ayrıca uygun dozaj hakkında önerilerdir.
Amino asit yan etkileri:
Çok fazla amino asit almak, aşağıdaki gibi çeşitli yan etkilere yol açabilir:
Kaynak: TheBusinessTactics.com1. Hamilelik ve emzirme sırasında sorun:
Çok fazla yoknull